مدتهاست که بحث اینترنتی ماهوارهای استارلینک بر سر زبانها افتاده است؛ اما اینکه کی به ایران میرسد و مورداستفاده گسترده قرار میگیرد یک بحث داغ در میان مردم است. در مطلب امروز از خریدشارژ به بررسی تمامی اخبار مربوط به استارلینک میپردازیم و بررسی میکنیم که آیا قرار است روزی ایرانیان نیز بتوانند از سرویس قدرتمند استارلینک بهرهمند شوند یا خیر. با ما همراه شوید.
فهرست مطالب
مقدمه
اینترنت ماهوارهای تحول بزرگی در عرصه ارتباطات جهان بهخصوص ایران ایجاد میکند و مباحثی مانند فیلترینگ بهکلی از بین خواهد رفت. امید رهبر در گفتوگو با ایسنا، در خصوص اینترنت ماهوارهای در قالب پروژه استارلینک بابیان اینکه پروژه استارلینک که در ایران بهعنوان اینترنت ماهوارهای شناخته میشود در آسمان ایران در دسترس است، گفت: اینترنت ماهوارهای تحول بزرگی در عرصه ارتباطات جهان بهخصوص ایران ایجاد میکند و مباحثی مانند فیلترینگ بهکلی از بین خواهد رفت و سرویسهای بزرگی چون یوتیوب با سرعت و کیفیت بالا در دسترس ایرانیان قرار خواهد گرفت.
اینترنت ماهوارهای چیست؟
اینترنت ماهوارهای، (Satellite Internet) یکی از انواع روشهای دسترسی به ماهواره است که عمر چندان زیادی ندارد. استفاده از اینترنت ماهوارهای تا پیشازاین برای دسترسی به سرویس اینترنت در مناطقی به کار میرفت که دسترسی معمولی به اینترنت در آنها وجود نداشت.
بزرگترین ارائهدهندههای اینترنت ماهوارهای در حال حاضر دو شرکت ویاست (ViaSat) و هیوزنت (HughesNet) هستند.
اینترنت ماهوارهای یک اتصال داده بیسیم است که شامل سه دیش ماهواره است، اولی در مرکز ارائهدهندگان خدمات اینترنت (ISP ها) و دومی در فضا (ماهواره) در مدار کره زمین در ارتفاع بیش از ۳۵ هزار کیلومتر است. سومین آنتن کوچک در محل کار یا حتی خانه شما که میخواهید ازآنجا به اینترنت وصل شوید و درست مثل دیشهای ماهوارهای به مودم و کابلهایی از دیواره ماهوارهای به مودم شما متصل میشود.
قیمت اینترنت ماهوارهای
شرکت اسپیس ایکس در ایمیلی برای مشترکین قیمت خدمات خود را برای کاربران آمریکایی ۴۹۹ دلار برای هزینه خرید دیش و تجهیزات و ۹۹ دلار برای سرویس ماهانه اعلام کرده است. اگر این تجهیزات با همین حدود قیمت در دسترس متقاضیان ایرانی قرار گیرد به معنی هزینه حدود دو میلیون و ۳۰۰ تا دو میلیون و ۵۰۰ هزارتومانی با دلار ۲۳ تا ۲۵ هزارتومانی برای اشتراک ماهانه است و برای خرید دیش ماهوارهای هم حدود ۱۲ میلیون تومان هزینه پرداخت کرد.
ایران و استارلینک
از لحاظ تئوری میتوان از اینترنت ماهوارهای در هرکجای جهان استفاده کرد و تنها لازمه آن داشتن یک دیش مخصوص است، ولی اسپیس ایکس خیلی واضح بارها اعلام کرده است که قصد ارائه اینترنت ماهوارهای بدون اجازه دولتها را ندارد.
گویین شاتول مدیر ارشد عملیاتی اسپیس ایکس نیز گفت که قصد شکستن قوانین کشورها را ندارد و به همین دلیل شرکت متبوعش از همین حالا کشور به کشور و دولتبهدولت برای ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای در حال مذاکره است.
اگر اسپیس ایکس در مذاکره با مسئولان ایرانی موفق به کسب اجازه خدماتدهی در ایران شود بسیار بعید است که به دلیل تحریمهای آمریکا بتواند بهصورت رسمی سرویس اینترنت خود را در ایران ارائه دهد. البته برخی معتقدند شاید با قاچاق تجهیزات به داخل کشور بتوان از این اینترنت در کشور استفاده کرد اما آنتنهای استارلینک بنا به ماهیت شأن باید از موقعیت دقیق جغرافیایی خود مطلع باشند تا بتوانند با تنظیم خودکار زاویه دیش در بهترین وضعیت برای ارتباط با ماهواره قرار بگیرند. این یعنی اسپیس ایکس اگر بخواهد میتواند از موقعیت هر آنتن استارلینک باخبر باشد و آنتنهایی را که در کشورهای غیرمجاز هستند از کار بیندازد.
امید رهبر در گفتوگو با ایسنا، درباره پروژه استارلینک که در ایران بهعنوان اینترنت ماهوارهای شناخته میشود، گفت: استارلینک، پروژه اینترنت فضایی «ایلان ماسک» بنیانگذار شرکت «اسپیس ایکس» است. خدمات استارلینک ابتدا در سال گذشته در آمریکای شمالی ارائه شد و به افراد این امکان را داد تا از شبکه پرسرعتی که از صورت فلکی ماهوارهای اسپیس ایکس ارسال میشد استفاده کنند. بیش از ۱۰۰۰ ماهواره استارلینک در حال حاضر در مدار هستند و طرحی در دست است که طی چند سال آینده دهها هزار ماهواره دیگر نیز به آنها اضافه شود.
رهبر بابیان اینکه استارلینک یک پروژه خصوصی است، گفت: اما آقای ماسک که اخیراً بهعنوان ثروتمندترین فرد جهان شناخته شد، اعلام کرده که با دستیابی به رشد پایدار سوددهی، میتواند عمومی شود. هر ثروتی که از این راه تولید شود میتواند به سرمایهگذاری در رویای جاهطلبانه او یعنی استقرار انسان در مریخ به کار گرفته شود.
وی در ادامه افزود: ایلان ماسک و اسپیسایکس امیدوارند که فناوری استارلینک در پر کردن شکاف اتصال به اینترنت، بین مناطق روستایی و شهری کارآمد باشد. ماهوارههای استارلینک سیگنال اینترنت را مستقیماً به یک گیتوی یا کامپیوتر کاربر ارسال میکنند. این یعنی زیرساخت بسیاری کمتری برای دریافت سیگنال اینترنت در خانههای روستایی موردنیاز است. علاوه بر این، اسپیسایکس میگوید که اینترنت استارلینک، سریعتر و با تأخیر کمتر از اینترنتهای ماهوارهای کنونی ارائه خواهد شد.
این کارشناس حوزه فناوری در خصوص اینکه تأخیر در اینترنت استارلینک کمتر از سایر اینترنتهای ماهوارهای است، توضیح داد: تأخیر مدتزمانی است که برای ارسال دادهها از یک نقطهبهنقطه دیگر لازم است. هنگامیکه ماهوارهها از زمین دور هستند، تأخیر زیاد است درنتیجه عملکرد ضعیفی برای فعالیتهایی مثل تماسهای تصویری یا بازیهای آنلاین وجود دارد اما ماهوارههای استارلینک ۷۰ تا ۱۰۰ برابر از ماهوارههای مخابراتی متداول به زمین نزدیکتر هستند و به همین دلیل اینترنت استارلینک با تأخیر کمتری مواجه خواهد بود.