آیا قیمت گوشی موبایل افزایش خواهد داشت؟

افزایش قیمت گوشی موبایل

دبیر انجمن واردکنندگان موبایل با بیان اینکه افزایش قیمت گوشی موبایل بعد از اعلام اجرای نرخ ETS گمرک تقریبا بر بازار اثر خود را گذاشت، از افزایش تقریبی ۱۱ درصدی قیمت گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار و ۴ درصدی گوشی‌های زیر ۶۰۰ دلار طی روزهای آتی خبر داد.

افزایش قیمت گوشی موبایل

«امیر اسحاقی» در پاسخ به این پرسش دیجیاتو که وضعیت افزایش قیمت گوشی موبایل بعد از تغییر در روند تعرفه گمرکی به ارز نیمایی چه خواهد شد، گفت: « کالاهای وارداتی به دو گروه کالاهای کمتر از ۶۰۰ دلار و بیشتر از ۶۰۰ دلار تقسیم می‌شوند.»

اسحاقی با اشاره به اینکه با اجرای نرخ ETS گمرک، گفت: «کالاهای زیر ۶۰۰ دلار قیمت تمام شده‌شان بین ۳ تا ۴ درصد افزایش خواهد داشت. پیش بینی افزایش قیمت گوشی برای کالاهای بالای ۶۰۰ دلار هم بین ۱۰ تا ۱۱ درصد است.»

دبیر انجمن واردکنندگان موبایل درباره دلیل افزایش بیشتر قیمت گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار گفت: «از آنجایی که تعرفه گمرکی کالاهای بالای ۶۰۰ دلار ۱۲ درصد و کالاهای زیر ۶۰۰ دلار ۵ درصد است این تفاوت در میزان افزایش قیمت گوشی ایجاد می‌شود.»

او در پاسخ به این پرسش که از چه زمانی شاهد اجرای این افزایش قیمت‌ها در بازار خواهیم بود، گفت: «هفته گذشته این تغییر و تحولات ابلاغ شد. از آنجایی که بازرگانان هم در همین روند انتظار دریافت هزینه از طرف گمرک را دارند، بعد از ابلاغ این موضوع افزایش قیمت‌ها تقریبا در بازار نمود پیدا کرده است.»

اسحاقی با تاکید بر اینکه این تغییر در قیمت کالاهای وارداتی منحصر به موبایل نیست، گفت: «قطعات یدکی و مواد اولیه هم که حتی مشمول تغییر تعرفه نبوده‌اند به دلیل همین موضوع در بازار تحت تاثیر قرار گرفته و با افزایش قیمت گوشی همراه شده‌اند.»

بر اساس پیش‌بینی دبیر انجمن واردکنندگان موبایل این روند بین ۴ تا ۱۰ درصد اثر تورمی را به بازار تحمیل خواهد کرد.

تبدیل بازار آرام به جریانی پرچالش


اسحاقی همچنین در ادامه توضیحات خود درباره کم چالش بودن بازار موبایل در سال‌های گذشته گفت: «تامین ارز از طرف بانک مرکزی در سال گذشته به این بازار پرسرعت کمک کرد. انتظار می‌رفت این شرایط ادامه دار شود اما در حال حاضر نگرانی وجود دارد.»

دبیر انجمن واردکنندگان موبایل با توضیح درباره فرایند سامانه تالار دوم نیما گفت: «این فرایند در تالاری با نام تالار دوم نیما شکل گرفته است. این تالار جدید است و به شکل پایلوت روی موبایل و خشکبار انجام می‌شود.»

او در پاسخ به این پرسش که فرایند تخصیص ارز در این تالار به چه شکلی خواهد بود، گفت: «تقاضاهای ثبت شده توسط ۵ صرافی بانکی دیده می‌شود. درخواست وارد کنندگان موبایل و صادرکنندگان خشکبار هم در این سامانه ثبت می‌شود.»

به گفته او در این بین صرافی‌های بانکی تلاش می‌کنند معامله را به درستی شکل دهند. اما از آنجایی که این کار بسیار سخت و زمان‌بر است سرعت را بسیار کاهش خواهد داد.

اسحاقی با تاکید بر اینکه بازار موبایل بازاری بسیار پرسرعت است، گفت: «کندی این روند منجر به آن شده است که در چند روزی که این روند اجرایی شده، شاهد شرایط مطلوبی نباشیم.»

او همچنین در پاسخ به این پرسش که این روند چطور می‌تواند تغییر رو به جلو و مثبتی داشته باشد، گفت: «خواسته انجمن وارد کنندگان موبایل مشخصا این است که حجم عرضه اضافه شود و همچنین بر تعداد گروه‌های صادر کننده هم افزوده شود. این البته در حالی است که انتظار می‌رود در صورت ادامه این شرایط نامناسب روند اعلام شده طی بازنگری دولت متوقف شده و به شرایط قبل برگردد.»

بازار موبایل قابل پیش‌بینی نیست
حالا با توجه به این شرایط و افزایش قیمت‌های پیش رو سوال اساسی این است که وقت خرید گوشی موبایل رسیده یا کمی صبر کنیم. رصد بازار برای خرید به موقع همیشه برای مصرف‌کننده مهم بوده است. روند نوسانی هم همواره اهمیت ای جریان را تقویت کرده.

اسحاقی اما در پاسخ به این پرسش که در بازار فعلی مصرف کننده باید چه تصمیمی بگیرد، گفت: «بازار موبایل در حال حاضر به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیست. هنوز مشخص نیست که تغییرات بعدی به چه سمتی باشد و با کاهش قیمت ناگهانی مواجه شویم یا افزایش قیمت ناگهانی.»

او با اشاره به اینکه در سه ماه منتهی به پایان سال ۱۴۰۰ به دلیل افزایش واردات نیاز بازار پاسخ داده شد، گفت: «تامین گسترده کالا در سه ماه دی، بهمن و اسفند شرایطی را ایجاد کرده بود که به مصرف کنندگان توصیه می‌شد اگر خرید گوشی موبایل را در برنامه خود دارند زمان مناسبی است.»

به گفته او عدم تامین نیاز بازار به هر حال منجر به افزایش قیمت خواهد شد اما از طرفی دیگر نرخ ارز هم وابسته به مذاکرات برجام است که البته نتیجه نهایی آن غیرقابل پیش‌بینی است.

اقبال بیشتر مردم به مصرف گوشی همراه موبایل
دبیر انجمن واردکنندگان موبایل با اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۰ تقریبا ۱۸ میلیون دستگاه تلفن همراه به صورت تجاری و مسافری به ارزش نزدیک به ۴ و ۳ دهم میلیارد دلار به کشور وارد شده است.

او با اشاره به اینکه سهم اصلی این میزان از واردات مربوط به واردات تجاری است از رویکرد مصرفی جامعه درمورد واردات گوشی، گفت: «بیش از ۹۳ درصد از سهم واردات گوشی همراه مورد استفاده قرار گرفته است. همین موضوع بیانگر افزایش میزان مصرف در جامعه است.»

به گفته او افزایش میزان مصرف گوشی در کشور نکته قابل توجهی است که نشان‌دهنده رشد قابل توجه نیاز به گوشی همراه در کشور است. از همین رو به همان میزان که واردات انجام شده، کالا هم مصرف شده است.

با توجه به آنچه سال گذشته در بازار موبایل کشور شاهد آن بوده‌ایم و شرایطی که در حال حاضر بر اساس تصمیمات اخیر موثر بر گمرک گرفته شده، بیم آن می‌رود که در سال جاری در صورت بی‌توجهی مسئولان به ثبات و آرامش بازار وضعیت مطلوبی را شاهد نباشیم و با افزایش قیمت بیشتر از حد تصور روبرو شویم.

نگار شاه وار: