نشت گاز و گازگرفتگی یکی از خطراتی است که با شروع فصل سرما، همواره شهروندان را تهدید میکند و باعث بروز اتفاقات ناگوار میشود. دلیل اصلی بروز این حوادث، اشتباهات انسانی و مشکلات موجود در وسایل گازسوز، ضمائم و اتصالات آن و استفاده از سرويس كاران و تعميركاران غير مجاز است. که از طریق اطلاع رسانی صحیح و مرتب قابل پیشگیری خواهند بود. برای بررسی نکات و راههای جلوگیری از گازگرفتگی در فصل سرما با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
توصیههای عمومی
- قبل از خرید وسایل گازسوز از استاندارد بودن وسیله مطمئن شوید.
- وجود راه تهویه ایمن و استاندارد، دودکش با جنس بدنه و کلاهک مورد تایید، از اصلیترین نکتهها در محافظت از سلامتی شما و خانوادهتان است.
بنابراین برای جلوگیری از گازگرفتگی و نشت گاز قبل از نصب، از سلامت، کارکرد صحیح و استاندارد بودن دودکش و سایر اتصالات لوازم گازسوز با مراجعه به سرويسكاران و تعميركاران مورد اعتماد و حرفهای اطمینان حاصل کنید. - استفاده از شلنگ های لاستیکی معمولی برای اتصال وسایل گازسوز به سیستم لوله کشی، خطرناک و غیر مجاز است. برای این کار باید از شلنگ های مخصوص گاز یا لولههای فلزی استفاده کرد.
- هر وسیله گازسوز باید یک شیر مصرف مستقل و یک دودکش مجزا داشته باشد.
- اگر به بعضی از شیرهای مصرف، هیچ وسیله گازسوزی متصل نیست، با استفاده از درپوش فلزی و مخصوص محل خروج گاز را مسدود نمایید.
- از برداشتن دسته شیر گاز خودداری کنید تا در مواقع ضروری بتوان به سرعت شیر را باز یا بسته کرد. در صورت ترک منزل برای مدت طولانی، حتماً شیر اصلی گاز را ببندید.
- هر چند وقت یکبار اتصالات دستگاههای گازسوز را بررسی کنید.اگر شلنگ و اتصالات دچار فرسودگی شده، سریعاً نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
- هنگام ساخت و ساز حریم خطوط لوله انتقال گاز را رعایت کنید.
- از دستکاری کنتور و رگولاتور اکیداً خودداری کنید. رگولاتور مجهز به وسائل ایمنی خاصی است که در صورت بروز نقص در سیستم لوله کشی شهر، به طور اتوماتیک جریان گاز را قطع میکند تا مصرف کنندگان در معرض هیچگونه مشکلی قرار نگیرند.
- چنانچه قصد توسعه لوله کشی داخل و اضافه کردن وسایل گازسوز را دارید، حتماً این موضوع را با شرکت ملی گاز ایران در میان بگذارید تا ضمن دریافت راهنمائیهای لازم در صورتی که نیاز به تعویض رگولاتور و کنتور باشد، اقدام شود.
- اگر متوجه اشکالی در کنتور، رگولاتور و دیگر تجهیزات شدید، سریعاً با تلفن ۱۹۴ (مرکز پیام) و یا امداد گازرسانی که شماره آن در پشت قبض ذکر شده است تماس حاصل کنید.
توصیههای هنگام نشت گاز
- نصب هشدار دهنده گاز CO (مونوکسید کربن) در منازل میتواند برای پیشگیری از وقوع حوادث ناگوار بسیار مؤثر باشد.
- برای تشخیص نشتی گاز هرگز از شعله استفاده نکنید. استفاده از کف صابون گزینه بهتری برای تشخیص نشت گاز است.
- در صورت استشمام بوی گاز از روشن کردن لامپ، کبریت و فندک خودداری کنید. و ضمن بستن شیر اصلی گاز، برق را از فیوز اصلی قطع کنید. اگر نشت گاز در محل تاریک اتفاق افتاده است. از چراغ قوهای که در خارج از محل آن را روشن کردهاید برای ورود به محل استفاده کنید.
- افراد حاضر را از محل آلوده به گاز خارج و در و پنجرهها را باز کنید. و با تکان دادن حوله مرطوب، جریان هوا و تهویه اتاق آلوده را تسریع کنید.
نکات استفاده از بخاریهای گازسوز
- بخاری و سایر وسایل گازسوز همواره باید با شعلههای آبی بسوزد. در غیر این صورت احتمال انتشار گاز سمی و کشنده مونوکسید کربن وجود دارد. اگر احساس کردید سوخت بخاری ناقص است و یا با شعله آبی نمیسوزد، بیتفاوت نباشید، ممکن است این نقص ناشی از نرسیدن هوای کافی به بخاری باشد که باعث تولید مونوکسید کربن خواهد شد.
- همانطور که اشاره شد، اکسیژن و هوای کافی عامل مهمی برای فرایند سوختن در وسایل گازسوز است. همیشه از وجود هوای کافی برای تنفس و سوختن بخاری گاز سوز در فضا مطمئن شوید. وجود روزنههای زیر درها برای این منظور مفید هستند. بنابراین روزنههای زیر درها را با پارچه، پتو و … مسدود نکنید.
- از قرار دادن پرده، لباس، رختخواب، ظروف پلاستیکی و قابل اشتعال در مجاورت بخاری و سایر وسایل گازسوز خودداری کنید. هیچوقت لباس های خود را روی بخاری خشک نکنید زیرا ممکن است باعث آتش سوزی شود.
- هیچوقت از بخاریهای بدون دودکش در فضاهای بسته مانند اتاق خواب و اتاق کودکان استفاده نکنید.
- سرد بودن قسمت بالایی بخاری میتواند یکی از نشانههای عدم خروج محصولات ناشی از احتراق از دودکش باشد، در صورت مشاهده، لازم است سریعا وسایل گاز سوز را خاموش کنید.
نکات استفاده از اجاق گاز
- از اجاقهای پخت غذا برای تامین گرمایش محل سکونت استفاده نکنید.
- مراقب باشید که غذا بر روی شعله اجاق گاز سر نرود. زیرا باعث خاموش شدن شعله شده و گاز در محیط منتشر میشود. حتی الامکان از اجاق گازهای مجهز به ترموکوپل استفاده کنید.
- مشعلهای اجاق گاز و ضمائم آن کاملاً تمیز و مرتب نگاه دارید، تا گاز بتواند به راحتی و به اندازه کافی به مشعل برسد و با شعله آبی بسوزد.
- اجاق گاز را در محل وزش جریان باد مانند بادبزنهای برقی، پنجره و… قرار ندهید، زیرا باعث خاموش شدن شعله میشوند و در نتیجه، گاز در فضا پراکنده میشود.
نکات استفاده از آبگرمکن
از نصب آبگرمکن در حمام، توالت یا فضایی که بطور عادی در آن هوا جریان ندارد، خودداری نمایید. زیرا آبگرمکن مانند هر وسیله گازسوز دیگری هنگام کارکرد، اکسیژن موجود در فضا را به سرعت مصرف کرده و در صورتی که هوا جریان نداشته باشد، کمبود اکسیژن در فضای آپارتمان منجر به بدسوزی آبگرمکن، تولید گاز سمی مونوکسیدکربن و در نهایت ایجاد خفگی میشود.
با رعایت و به کارگیری نکات ذکر شده میتوان از بروز بخش قابل توجهی از حوادث جلوگيری كرد. علاوه بر این، صرفهجویی و کنترل مصرف گاز از دغدغههای دیگر شهروندان در فصول سرد سال است. بنابراین خواندن این مطلب در وبلاگ در این زمینه مفید خواهد آمد.