قماربازی اینترنتی یا شرطبندی آنلاین از روشهای کلاهبرداری نوین است که متأسفانه در سالهای اخیر، گریبان بسیاری از جوانان ایرانی را گرفته است. اخیراً طرح مجازات جدیدی برای انواع قماربازی اینترنتی اعلام شده است که در این مطلب از وبلاگ خریدشارژ به آن میپردازیم.
فهرست مطالب
قماربازی اینترنتی چیست؟
«قمار» یعنی شرطبندی بر سر پول یا هر چیزی که دارای ارزش باشد و نتیجه قمار، نامشخص است. به زبان ساده به شرطبندی که میان دو یا چند نفر در یک بازی انجام میگیرد، «قمار» گفته میشود. قمار میتواند بهصورت سازماندهیشده، در مراکزی به نام «کازینو» یا قمارخانه که توسط فردی بیطرف مدیریت میشود، انجام بگیرد.
اما حالا که آشنایی ما با تکنولوژی روزبهروز بیشتر میشود، شرایط شرطبندیها هم برای اهلش راحتتر میشود. الآن دیگر لازم نیست برای قمار و شرطبندی در محل مشخصی جمع شد. چراکه سایتهای آنلاین شرطبندی وقماربازی اینترنتی برای کسانی که از این طریق کسب درآمد میکنند، کار را راحتتر کردهاند و با باز کردن یک حساب کاربری و پر کردن فرمهای مخصوص بازی و شرطبندی میکنند.
اقدامات مجلس در برابر قماربازی اینترنتی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مصوبهای تعاریف و مصادیق شرطبندی و قماربازی اینترنتی و حقیقی را مشخص کردند. به گزارش خریدشارژ به نقل از ایسنا، در جلسه علنی ۲۳ آبان ۱۴۰۰ ماده ۱ طرح اصلاح موادی از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی تصویب شد. بر این اساس ماده (۷۰۵) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) مصوب ۲ /۳/ ۱۳۷۵ با اصلاحات و الحاقات بعدی به شرح زیر اصلاح شد:
ماده ۷۰۵- هر شخص به هر نحوی در فضای حقیقی یا مجازی مرتکب قماربازی یا شرطبندی شود یا در بختآزمایی شرکت نماید، علاوه بر ضبط اموال و عواید حاصل از جرم، به جزای نقدی درجه شش یا به جزای نقدی معادل ارزش یک تا سه برابر مجموع اموال و عواید ناشی از جرم هرکدام بیشتر باشد، محکوم میشود.
تبصره ۱- قماربازی عبارت است از هر نوع بازی که طبق قواعد خاص آن بازی، بازنده یا بازندگان وجه، مال، منفعت، خدمت یا امتیاز مالی بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم به برنده یا برندگان پرداخت میکنند.
تبصره ۲- شرطبندی عبارت است از هر نوع مشارکت دو یا چند شخص در خصوص پیشبینی وقوع امری خاص که بازنده یا بازندگان ملزم به پرداخت وجه، مال، منفعت، خدمت یا امتیاز مالی بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم به برنده یا برندگان باشد. شرطبندی بر روی نتیجه مسابقه بین اشخاص شرکتکننده در مسابقات سوارکاری، تیراندازی و شمشیربازی و هر مسابقهای که موجب تقویت بنیه دفاعی و نظامی جمهوری اسلامی است و مسابقه با تانک و هواپیما و سایر ادوات جنگی که کاربرد نظامی و دفاعی دارد، مشمول مجازات این ماده نیست.
تبصره ۳- بختآزمایی عبارت است از هر نوع مشارکت دو یا چند شخص در خصوص انجام قرعهکشی یا هر اقدام مبتنی بر شانس یا انتخاب تصادفی که درنتیجه آن کل یا بخشی از وجه، مال، منفعت، خدمت یا امتیاز مالی پرداختشده یا در تعهد پرداخت قرار گرفته شرکتکنندگان بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم به یک یا چند نفر از شرکتکنندگان که بر مبنای قواعد آن بختآزمایی برنده محسوب میشوند، پرداخت شود.
تبصره ۴- درصورتیکه اقدامات مرتکب قماربازی یا شرطبندی یا بختآزمایی بهعنوان حرفه یا سردستگی گروه مجرمانه سازمانیافته محسوب نگردد، چنانچه قبل از تعقیب یا پس از شروع به تعقیب با مراجع قضائی یا انتظامی همکاری مؤثر در شناسایی ادارهکنندگان و سردستگان و اموال و عواید حاصل از جرم آنها، داشته باشد، پس از ضبط اموال و عواید حاصل از جرم، از تعقیب موضوع این ماده معاف میشود.