هر آنچه بابت دریافت و تمدید گذرنامه بدانید
همانطور که خودتان میدانید برای ورود به خاک کشور دیگر به پاسپورت نیاز داریم. پاسپورت، درواقع نوعی مجوز برای ورود تبعه یک کشور به کشور دیگر است. برای ورود به بعضی از کشورها علاوه بر پاسپورت، داشتن ویزا هم الزامی است. برای اخذ ویزا، برچسبهای مهرداری در صفحات مخصوص پاسپورت چسبانده میشوند. اگر قصد خروج از کشور داشته باشید احتمالاً درباره مراحل دریافت گذرنامه، مدارک لازم برای گرفتن پاسپورت و هزینههای آن سؤالات زیادی داشته باشید. نگران این جزییات نباشید، فرقی ندارد که قصد مهاجرت داشته باشید یا سفرتان تفریحی یا کاری باشد، درهرصورت به پاسپورت نیاز دارید و ما قرار است در این مقاله از وبلاگ خریدشارژ هر آنچه لازم است درباره نحوه اخذ پاسپورت ایرانی و هزینههای آن بدانید بهطور کامل در اختیار شما قرار خواهیم داد.
فهرست مطالب
تمدید گذرنامه، اقدامی حیاتی برای سفر خارجی
شاید تصور کنید پس از خرید بلیت هواپیما و رزرو هتل، تنها خردهکاریهایی مانند بستن چمدان باقی میماند؛ اما اگر حواستان به تاریخ گذرنامهتان نباشد، تمام حسابوکتابهایتان به هم خواهد ریخت. اگر پاسپورت شما به مدت شش ماه پس از زمان خروج از کشور اعتبار نداشته باشد، سفر خارجی خود را کنسل شده بدانید. البته این مورد بیشتر در سفر به کشورهایی پیش میآید که نیاز به ویزا ندارند؛ چراکه وقتی برای دریافت ویزا به کنسولگریها مراجعه میکنید، اعتبار پاسپورت توسط آنها کنترل میشود.
شرایط تمدید گذرنامه
حالا این سؤال پیش میآید که برای تمدید گذرنامه چهکار باید کرد و شرایط تمدید گذرنامه چیست؟ برای این کار باید تمام مدارک موردنیاز را تهیه کنید و به یکی از دفاتر پلیس+ ۱۰ ببرید. با توجه به اینکه دفاتر خدمات الکترونیکی پلیس+10 معمولاً شلوغ هستند، بهتر است برای صرفهجویی در زمان خود، نزدیکترین دفتر پلیس+۱۰ به محل کار یا منزل را از طریق سایت دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی جستجو و پیدا کنید. مدارک را به همراه فرمهایی که تکمیل کردهاید به افسر گذرنامه تحویل دهید. در رابطه با مدتزمان صدور پاسپورت باید به شما بگوییم که معمولاً طی دو تا سه روز پاسپورت از طریق پست به دست متقاضی میرسد، اما با توجه به تأخیر در روند ارسال یا مشکلات دیگر، این زمان ممکن است نهایتاً تا ۱۰ روز طول بکشد.
مدارک موردنیاز برای اخذ یا تمدید گذرنامه
مدارک موردنیاز برای دریافت، تمدید و تعویض گذرنامه یکسان است که در ادامه به شرح کامل آن میپردازیم.
مدارک لازم برای گرفتن پاسپورت شامل یک سری موارد مشترک میان بانوان و آقایان (برای کلیه متقاضیان) و یک سری مدارک جداگانه برای هرکدام از این دسته است؛ بنابراین تهیه موارد مشترک و مدارک اختصاصی مربوط به بانوان و آقایان برای گرفتن پاسپورت ضروری است. توجه داشته باشید که هنگام ارائه مدارک در دفتر پلیس +۱۰، حضور شخص متقاضی (صاحب گذرنامه) در همه گروههای سنی الزامی است.
- اصل شناسنامه و کارت ملی و یا تأییدیه ثبتاحوال برای کلیه متقاضیان دریافت پاسپورت
- ارائه اصل آخرین گذرنامه (درصورتیکه هنوز معتبر است.)
- تصویر بیومتریک که در دفاتر پلیس+۱۰ انجام میشود. (موارد مربوط به تصویر بیومتریک در بخش بعدی بهطور کامل شرح داده شده است.)
- برای افراد زیر ۱۸ سال، اجازه محضری از سوی پدر و یا قیم قانونی ضروری است.
- افراد بالای ۱۵ سال ضمن حضور در دفتر، میبایست شناسنامه عکسدار ارائه دهند.
- افراد زیر ۱۵ سال، برای اخذ پاسپورت باید دفترچه بیمه، گواهی اشتغال به تحصیل و یا گذرنامه عکسدار خود را تحویل مأموران صدور دهند.
- بازنشستگان نظامی که۵ سال تمام از بازنشستگی آنها نگذشته است، باید از حفاظت یگان خود اجازه کتبی به همراه داشته باشند.
- بازنشستگان نظامی که ۵ سال تمام از بازنشستگی آنها گذشته میگذرد، میبایست اصل و کپی کارت کانون بازنشستگان را ارائه دهند. (نیازی به ارائه گواهی از سازمان متبوع نیست.)
- نظامیهایی که هنوز مشغول کار هستند، باید نامه موافقت حفاظت یگان مربوطه را ابتدا به دبیرخانه اداره گذرنامه ارائه و پس از ثبت به دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی ارائه کنند.
- برای متولدین خارج از کشور، ارائه مدرک نحوه ورود الزامی است.
الزامات تصویر بیومتریک یا عکس پاسپورت
در حال حاضر تمام دفاتر پلیس+۱۰، جهت عکسبرداری بیومتریک از چهره و اثرانگشت مطابق با استانداردهای پلیس، مجهز شدهاند. برای اینکه بهراحتی و در کوتاهترین زمان ممکن بتوانید از کیوسکهای پیشرفته دفاتر استفاده کنید، باید به نکات زیر توجه کنید.
توجه داشته باشید که مدت انقضای تصویر چهره اخذشده در دفاتر خدمات الکترونیکی سه سال است و در صورت مراجعه پس از سه سال، باید تصویر جدید تهیه کنید.
در صورت مراجعه برای دریافت یک خدمت بیش از یکبار در عرض کمتر از سه سال، تصویر چهره قبلی منقضی شده و باید تصویر جدید تهیه شود.
رعایت وضعیت ظاهری استاندارد برابر با اصول اعلامشده از طرف نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در درگاه خدمات الکترونیک انتظامی که عبارت است از:
شرایط اختصاصی خانمها برای تصویر بیومتریک
- حجاب کامل (عدم نمایش تار و ریشه مو)
- بدون آرایش غیرمتعارف
- بدون عینک
- استفاده از مقنعه یا روسری بدون طرح و نقش (رنگ آن سفید و سبز تیره یا روشن نباشد)
- مشخص بودن گردی کامل صورت شامل گوشه ابروها، گونهها، چانه و پیشانی
- عدم استفاده از وسایل تزئینی در چهره (مانند نگین روی بینی و دندان)
- در خدمت گذرنامه حجاب کامل برای بانوان بالای ۵ سال الزامی است
- در خدمت گذرنامه لباس دختران زیر ۵ سال باید پوشیده و گوشها کاملاً نمایان باشد
شرایط اختصاصی آقایان برای تصویر بیومتریک
- بدون آرایش
- بدون عینک
- بدون کلاه
- بدون کروات
- بدون گردنبند
- بدون وجود نوشته یا برچسب روی لباس
- عدم استفاده از لباس سفید و رنگ سبز (تیره یا روشن)
- عدم استفاده از لباسهای یقهباز و یا کاپشنهای یقه بلند
- نمایان بودن تمام اجزا صورت بخصوص هردو گوش
- عدم استفاده از وسایل تزئینی در چهره
- عدم استفاده از مدل موی سر غیرمتعارف
- محاسن باید مطابق عرف جامعه بهگونهای که لبها پیدا باشد (ریش پروفسوری جهت کارت پایان خدمت یا معافیت قابلقبول نیست)
- لباس روحانیت و عمامه برای روحانیون قابلقبول است.
استثنائات شرایط اخذ چهره برای تصویر بیومتریک
افرادی که شامل موارد زیر میشوند نمیتوانند از کیوسکهای دفاتر استفاده کنند و میبایست در زمان مراجعه به دفاتر، عکسی مطابق با استانداردهای ذکرشده را همراه خود داشته باشند.
- نوزادان زیر 3 سال
- افراد دارای جراحت از ناحیه سر
- شفاجویانی که شیمیدرمانی میشوند
- افرادی که جراحی زیبایی روی صورت داشتهاند و هنوز دوره درمان کامل نشده است.
- اقلیت مذهبی با محاسن خاص
مدارک اختصاصی موردنیاز برای اخذ و تمدید گذرنامه توسط آقایان
- ارائه اصل و کپی کارت پایان خدمت یا معافیت صرفاً هوشمند (کارت معافیتهای قدیمی فاقد اعتبار هستند.) و یا مجوز رسمی از سازمان وظیفه عمومی برای مشمولین
- کسانی که برای تعویض کارت پایان خدمت یا معافیت قدیمی به هوشمند اقدام کرده باشند، بعد از گذشت ۲۴ ساعت از درخواست تعویض، میتوانند با ارائه برگه ثبت درخواست تعویض کارت به افسران گذرنامه مستقر در دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی، درخواست صدور یا تعویض گذرنامه دهند.
- افراد بالای ۵۰ سال نیازی به همراه داشتن کارت پایان خدمت ندارند.
- آقایان دانشجو یا دانشآموز برای خروج از کشور میبایست نامه از محصل تحصیل خود دریافت و به سازمان نظاموظیفه عمومی تحویل دهند.
مدارک اختصاصی موردنیاز برای اخذ و تمدید گذرنامه توسط خانمها
- بانوان متأهل باید اجازه کتبی و محضری از همسر خود به همراه داشته باشند.
- بانوان مقیم خارج درصورتیکه همسر خارجی داشته باشند، دیگر به اجازه محضری همسر نیازی ندارند، همچنین اقامت با گذرنامه ایرانی قابلقبول است.
- بانوانی که همسر خود را ازدستدادهاند، باید اصل گواهی فوت و یا اصل شناسنامه باطلشده همسر خود را نیز به همراه داشته باشند.
- خانمهایی که از همسر خود جدا شدهاند، برای اخذ گذرنامه باید اصل طلاقنامه خود را تحویل دهند.
برای اخذ پاسپورت یا تمدید گذرنامه چقدر باید بپردازیم؟
گذراندن مراحل اداری بهمنظور اخذ گذرنامه یکی از مراحل دریافت گذرنامه است. کسی که قصد گرفتن پاسپورت یا تمدید گذرنامه را دارد، باید به دفاتر الکترونیکی نیروی انتظامی یا پلیس+10 مراجعه کند. انجام هرکدام از مراحل دریافت گذرنامه در این دفاتر شامل هزینههای مختلفی است که طبعاً مبلغ آن سالانه دچار تغییر میشود.هزینه دریافت یا تمدید گذرنامه در ۱۴۰۰ شامل موارد زیر است:
- هزینه صدور گذرنامه: ۱.۲۵۰.۰۰۰ ریال
- هزینه عوارض شهرداری: ۵۲.۵۰۰ ریال
- خدمات گذرنامه: ۷۳۱.۵۲۰ ریال
- هزینه عکاسی و احراز هویت که در کیوسکهای مستقر در دفاتر بهصورت جداگانه انجام میشود: ۴۳۰.۰۰۰ ریال
- لازم به ذکر است که پرداخت مبالغ نامبرده تنها از طریق دستگاه کارتخوان مستقر در پلیس +۱۰ امکانپذیر است و واریز از طریق اینترنت، فیش واریزی بانک و یا عابر بانک بههیچعنوان قابلقبول نیست.
چه کسانی شرایط گرفتن پاسپورت را ندارند؟
اخذ گذرنامه به قوانین مربوطه بستگی دارد، اما صدور آن به شرایطی وابسته است. به همین خاطر افرادی که در ادامه میگوییم، شرایط گرفتن پاسپورت را ندارند:
- افرادی که طبق دستور کتبی مسئولین قضایی، اجازه ندارند از ایران خارج شوند.
- افرادی که سوءپیشینه داشته باشند، اجازه خروج از کشور را ندارند. (افراد ۲ سال پس از زمان سوءپیشینهشان میتوانند پاسپورت بگیرند.)
- کسانی که خروجشان از کشور بنا بر نظر مسئولین به حکومت آسیب میرساند.
- کسانی که مالیات و مبالغی را به دادگستری و ثبتاسناد بدهکار باشند.
چه کسانی شرایط گرفتن پاسپورت را دارند؟
تمام افرادی که مشکلات فوق را نداشته باشند، میتوانند با ارائه مدارک لازم برای گرفتن پاسپورت به دفاتر پلیس+۱۰ مراجعه کنند. علاوهبراین صدور گذرنامه برای کودکان زیر ۱۸ سال با اجازه ولی کودک مانعی ندارد. افراد مشمول خدمت سربازی نیز تنها در صورت داشتن دستور کتبی از اداره وظیفه عمومی میتوانند از کشور خارج شوند.
همانطور که پیشتر اشاره شد، خانمهای متأهل هم برای خروج از کشور به اجازه رسمی و کتبی همسرشان نیاز دارند. البته لازم به ذکر است که افراد در شرایط حاد و بحرانی میتوانند با تهیه مجوز از دادگستری شهر خود، اقدام به خروج از کشور کنند.
پاسپورت برای افراد زیر ۱۸ سال
در حال حاضر برای تمام شهروندان و بدون هیچگونه محدودیت سنی، پاسپورت مستقل صادر میشود، اما گرفتن و یا تمدید گذرنامه برای افراد زیر ۱۸ سال با اجازه کتبی ولی امکانپذیر است.