عوارض سالیانه خودرو چیست و چطور باید آن را پرداخت کرد؟

مالکان خودرو به منظور مشارکت در آبادانی شهر و جبران عوارض ناشی از تردد در سطح شهرها ملزم به پرداخت مبلغی تحت عنوان عوارض سالیانه خودرو می باشند و برای این کار راهکارهای پرداختی متفاوتی نیز در نظر گرفته شده است. برای توضیحات بیشتر درباره عوارض سالیانه خودرو و نحوه پرداخت آن در ادامه با ما همراه باشید.

عوارض سالیانه خودرو

عوارض خودرو چیست؟

خرید خودرو علاوه بر هزینه‌ وسیله نقلیه و لوازم و نیازهای فنی و همچنین سوخت مصرفی، هزینه‌ دیگری نیز دارد که به عوارض خودرو معروف است. اما عوارض خودرو یعنی چه؟‌ عوارض خودرو به این معنی است که شما بابت حرکت‌کردن و طی‌کردن خیابان‌ها و جاده‌های شهری و بین‌شهری موظف به پرداخت مبلغ مشخصی به شهرداری و یا سایر نهادهای مربوطه برای مدیریت و بهسازی این امکانات هستید.

همان‌طور که اشاره کردیم، عوارض خودرو با تردد وسیله نقلیه در جاده‌های شهری و بین‌شهری به آن تعلق می‌گیرد. می‌توان گفت به طور کلی سه نوع عوارض خودرو داریم:

که در این مطلب به توضیح درباره عوارض شهرداری یا همان عوارض سالیانه خودرو خواهیم پرداخت.

عوارض سالیانه خودرو

هر وسیله نقلیه‌ای باید در پایان هر سال، هزینه‌ای را بابت استفاده از خیابان‌ها و مسیرهای مختلف شهری، به شهرداری شهر مربوطه بپردازد و پرداخت این مبلغ نیز بر عهده‌ی مالک آن وسیله نقلیه است. میزان عوارض سالیانه خودروها با یکدیگر متفاوت است و پرداخت‌نکردن این عوارض به صورت منظم و سالیانه باعث اعمال جریمه دیرکرد خواهد شد. البته معمولا رانندگان ترجیح می‌دهند که پرداخت عوارض سالیانه خودرو را به زمانی موکول کنند که قرار است، خودروی خود را به فروش برسانند که همین موضوع نیز باعث اضافه شدن جریمه‌های تاخیر و افزایش مبلغ نهایی عوارض سالیانه خواهد شد.

در بالا اشاره کردیم که میزان عوارض سالیانه خودروها با یکدیگر متفاوت است، در واقع مبلغ عوارض سالیانه بسته به ارزش خودروی شما داشته و روش محاسبه آن نیز از این قرار است که ارزش هر خودرو از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت مشخص شده و به وزارت اقتصاد ابلاغ می‌گردد. شهرداری‌ها هم در قالب یک دفترچه، ارزش خودروها را از وزارت اقتصاد دریافت می‌کنند.

عوارض سالیانه خودرو

سپس از فرمول مشخصی برای تعیین عوارض سالیانه خودرو استفاده می‌کنند که در آن ابتدا ارزش خودرو را در عدد ۱.۵ ضرب و سپس نتیجه را بر عدد ۱۰۰۰ تقسیم می‌کنند. به طور مثال اگر طبق گزارش وزارت صنعت و معدن، ارزش خودروی شما ۱۰۰ میلیون تومان باشد، برای محاسبه‌ی عوارض سالیانه آن باید ابتدا عدد ۱۰۰میلیون را در عدد ۱.۵ ضرب کرده و حاصل را که برابر با ۱۵۰۰۰۰۰۰۰ است بر عدد ۱۰۰۰ تقسیم کرد. عدد نهایی برابر خواهد بود با ۱۵۰۰۰۰ که یعنی عوارض سالیانه خودروی شما چیزی در حدود ۱۵۰هزار تومان است.

البته عدد ۱.۵ که در بالا به آن اشاره شد، در طی سال‌ها متغیر است و باید دید که برای هر سال شمسی، تعرفه به چه صورت اعلام می‌شود. در واقع عدد ۱.۵ به تعرفه‌ی سال  ۱۳۹۸ تعلق دارد که در سال ۱۳۹۹ نیز بدون ‌تغییر مانده بود. همچنین خودروهایی با عمربالای ده سال (به استثنای خودروهای گازسوز) با گذشت هرسال از عمر آن‌‏‎ها به‌مدت ده سال سالانه بین ۱۰ تا ۱۰۰ درصد عوارض عنوان‌شده به آن‌ها اضافه خواهد‌ شد.

جریمه پرداخت نکردن عوارض سالیانه خودرو

در صورتی که مالک خودرو عوارض سالیانه خودرو را به موقع پرداخت نکند، جریمه دیرکردی به مبلغ عوارض اضافه می‌شود که این مبلغ، معادل ۲ درصد به‌ازای هر ماه خواهد بود. این جریمه براساس ماده ۴۶ مالیات بر ارزش افزوده است. به عبارت دیگر، اگر عوارض خودرو پرداخت نشود یا در مبلغ پرداختی دست‌کاری صورت بگیرد و رقم اعلام‌شده نادیده گرفته شود، باید علاوه بر پرداخت مبلغ، جریمه‌ای به میزان دو درصد در ماه (۲۴ درصد سالیانه) نسبت به عوارض پرداخت‌نشده و مدت تاخیر از سوی مالک پرداخته شود. همچنین این نکته نیز لازم به ذکر است که جریمه عوارض خودرو بخشیده نمی‌شود و این جریمه متعلق به عوارض شهرداری است.

نحوه پرداخت عوارض سالیانه خودرو

عوارض سالیانه خودرو را می‌توانید به دو طریق حضوری و غیرحضوری پرداخت کنید. اگر که ساکن شهر تهران هستید می‌توانید از طریق سایت سایت مای‌پیشخوان و یا وبسایت تهران‌من که متعلق به شهرداری است برای پرداخت عوارض خودروی خود اقدام کنید. همچنین وبسایت‌های دیگری از جمله سایت cartax.ir ،itoll.ir و … نیز امکان پرداخت آنلاین عوارض سالیانه خودرو را در اختیار شما قرار خواهند داد.

عوارض سالیانه خودرو

همچنین اگر به هر دلیلی دلتان نمی‌خواهد و یا نمی‌توانید عوارض سالیانه خودرو خودتان را از طریق روش‌های آنلاین و غیرحضوری پرداخت کنید، می‌توانید به دفاتر خدمات الکترونیک شهر یا دفاتر پیشخوان خدمات دولت مراجعه کنید. در شهرستان‌ها نیز برای مراجعه حضوری می‌توانید به نزدیک‌ترین شهرداری محل سکونت مراجعه کنید. البته دفاتر پیشخوان خدمات در همه شهرها وجود دارند. در مراجعه حضوری باید مدارک زیر را نیز با خود به همراه داشته باشید:

  • کارت ملی مالک خودرو
  • اسناد پرداختی عوارض گذشته
  • برگ سبز خودرو یا سند مالکیت خودرو

همچنین کسانی که به مبلغ پرداختی اعتراض دارند نیز در پیگیری حضوری می‌توانند از نحوه محاسبه هزینه عوارض شهرداری خودرو مطلع شوند.



دیدگاه‌ها (۲ دیدگاه)


  1. سلام
    من هر سه تا عوارض رو یعنی
    عوارض آزادراهی
    عوارض طرح ترافیک
    عوارض شهرداری خودرو
    با قبضینو پرداخت کردم.
    مشکلی نخواهم داشت؟


دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *